Nuo ko priklauso ar bus suteikta parama saulės elektrinei?

Naudotis ekologiška iš saulės gaminama elektros energija Lietuvos gyventojus skatina ir valstybinės įstaigos. APVA skiriama parama saulės elektrinėms kompensuoja po 322,91 eur už 1kW įsirengtos saulės elektrinės galios. Tiesa, ši parama skiriama ne visiems. Aptarkime, nuo ko priklauso ar bus suteikta galimybė pasinaudoti šia kompensacija.

Paramos gavėjas turi būti

Paramos gavėjas turi būti valdantis nuosavybės teises į gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą, ant kurio stogo bus statoma saulės elektrinė. Jei saulės elektrinė įrengiama ant žemės, paramos gavėjas taip turi turėti nuosavybės teises į tą žemės sklypą.

Saulės elektrinės įranga turi būti

APVA parama saulės elektrinėms skiriama tik naujai įrangai. Saulės elektrinės moduliai turi atitikti Europos Sąjungos standartus ir būti pažymėti tai įrodančiomis etiketėmis. Įrangai turi būti suteikiama ne trumpesnė nei 10 metų garantija ir 25 metų 80% efektyvumo garantija. Inverteriui turi būti suteikiama ne trumpesnė nei 5 metų garantija ir jis taip pat turi atitikti Europos Sąjungos standartus.

Skaityti toliau

Floramore.lt, kur parduoti savo augalus?

FloraYra atvejų kuomet namuose užsiimima tam tikrų daigų auginimu, ar kitais augalų auginimas. Ir ne visuomet juos išeina parduoti savo draugams ar pažįstamiems. Tuomet žinoma yra gaila jų paprasčiausiai atsikratyti, o dar kai jų auginimas taip pat kainavo pinigus. Taip pat gali būti, kad jūs tiesiog neturite galimybės savo namuose laikyti tam tikro augalo ir norite jį parduoti ar padovanoti, bet nežinote kaip tai padaryti ir kur galima tai daryti. Tuomet gali kilti tikrai ne vienas klausimas kaip pasielgti teisingai tam, kad vėliau nereikėtų mylimų gėlių ar kitų augalų išmesti. Tokiu atveju labai pasitarnauja įvairios skelbimų svetainės, kurių pagalba galima patalpinti skelbimus apie jūsų norimus parduoti augalus. Viena iš tokių svetainių yra floramore.lt kurioje puikiai galima patalpinti įvairius skelbimus. Taip pat jums nebūtina talpinti skelbimo. Galbūt jūs esate tas asmuo, kuris ieško kur galėtų įsigyti tam tikrų augalų. Tiesa šioje svetainėje rasite ne vien tik skelbimus, bet ir kitus reikalingus dalykus susijusius su sodininkyste. Taip pat joje patogu naršyti ir todėl, kad joje viskas yra susiję su sodininkyste ir joje nerasite nieko kito, kas galėtų jums maišyti naršant.

Skaityti toliau

Kokios saulės parkų perspektyvos Lietuvoje?

2020 metais pirmieji Lietuvoje įrengti saulės parkai greitai rado savo žaliosios elektros energijos vartotojus ir palaipsniui ši sritis mūsų šalyje plėtojama vis labiau. Šiandien galima suskaičiuoti keliasdešimt saulės elektrinių parkų, kuriuose generuojama elektros energija pasiekia tūkstančių vartotojų namus. Ar ši naujovė Lietuvoje taps ir norma? Kokios saulės parkų perspektyvos Lietuvoje? Pabandykime paanalizuoti.

Geografinė šalies padėtis

Tokių projektų kaip saulės parkai sėkmei svarbią reikšmę turi geografinė šalies padėtis. Juk iš saulės gaminamos elektros energijos kiekis tiesiogiai priklauso nuo to, kiek saulėtas yra regionas. Lietuva priskiriama vidutinių platumų klimato zonai. Tai reiškia, kad vasaros mūsų šalyje yra pakankamai šiltos ir saulėtos, o žiemos permainingos, su pasikartojančiais atodrėkiais. Žinoma, Lietuvos klimatas nėra toks naudingas iš saulės gaminamai elektros energijai kaip Ispanijos, tačiau saulės parkai Lietuvoje paprastai per pavasario ir vasaros sezonus pagamina tokį elektros energijos kiekį, kurio vartotojams pakanka visiems metams.

Skaityti toliau

Kaip apskaitoma elektros energija naudojantis saulės elektrine?

Kai saulės elektrinė pajungta ir pasirašyti visi reikiami dokumentai, saulės elektrinės savininkas tampa iš saulės gaunamos elektros vartotoju. Tuomet dažnai kyla klausimų, susijusių su elektros energijos apskaita. Pateikiame svarbiausią informaciją, kurią verta žinoti būsimiems saulės elektrinės savininkams.

Dvipusis skaitiklis

Po visų saulės elektrinės įrengimo darbų saulės elektrinės savininkas turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją ir pasirašyti gaminančio vartotojo elektros energijos pirkimo – pardavimo sutartį. Gavę duomenis dviejų darbo dienų bėgyje atvyksta ESO specialistai ir įrengia dvipusį skaitiklį. Šis įrenginys rodo kiek pagamintos elektros energijos perduodama į tinklą ir kiek pasiimama iš jo. Tik tuomet pradedama gaminti ir naudoti žalioji elektros energija.

Vasaros sezono perteklius

Didžiausią kiekį elektros energijos saulės elektrinės pagamina vasaros sezono metu. Dažniausiai vartotojai birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais nesunaudoja visos tuo metu pagaminamos elektros energijos, todėl jos perteklius kaupiamas.

Skaityti toliau

Rutana, segtuvai, kur naudojami?

RutanaKiekviena įmonė, kuri dirba ir savo biurę turi daug popierinių dokumentų siekia juos archyvuoti, kuo geriau, kad jiems patiems būtų lengvą surasti reikiamus dokumentus, jeigu vėliau prireiktų. Taip pat sudaromos įvairios sutartys su klientais, taip pat norima, kad jos būtų vienoje vietoje ir jomis būtų naudoti labai paprasta jei tik prireiktų kokio nors dokumento. Tad čia labai gerai pasitarnauja segtuvai, kurių pagalba dokumentai yra sudedami į vieną vietą ir tokiu būdu dokumentai lengviau yra archyvuojami ir pačiais dokumentais yra naudotis daug lengviau ir paprasčiau. Taip pat segtuvus galima naudoti pagal jų spalvas, kad taip paprasčiau būtų atsekti kokie dokumentai, kur yra sudėti. Taip pat visi segtuvai pasižymi tuo, kad ant jų šonų yra speciali vieta, kurioje yra įdėtas lapas tam, kad ant jo būtų galima užrašyti, kad yra būtent tame segtuve. Taip po tam tikro laiko jei kažko prireiktų būtų galima greitai susirasti tarkim tam tikro mėnesio dokumentaciją ir patikrinti ar viskas yra gerai. Taip pat būtent tokia dokumentacijos tvarkymo forma yra labai patogi, nes tuomet dokumentai nesimėto atskirai ir kai juos reikia patikrinti, tuomet nereikia kiekvieno lapo atskirai vartyti stengtis juos atskirti, nes lapai būna susegti labai patogiai ir juos galima vartyti tiesiog kaip knygą.

Skaityti toliau