Apie vaikišką avalynę

Dažniausiai batai vaikams jaunoms mamytėms ir tėveliams sukelia daug klausimų, kadangi neaišku nei kada reikėtų pradėti juos pirkti, nei kaip atsirinkti tinkamo dydžio. Atsakome į keletą klausimų būtent apie avalynę vaikams.

Kada reikalingi pirmieji batai vaikams?

Vaikų bataiTikslaus atsakymo į šį klausimą nėra. Vieni tėvai iškart jau kūdikiams turi nupirkę batukus, bet tai dažniausiai daroma tiesiog dėl to, kad norima, jog vaikai gražiai atrodytų. Tarkime, jeigu norima padaryti gražių šeimos nuotraukų ir kūdikiui irgi uždedami batukai. Na o praktiškai – vaikui nėra jokio tikslo turėti batus, jeigu jis nevaikšto. Jeigu jau į lauką einant po truputį yra bandoma stotis, tuomet reikėtų ir pirmųjų batukų, priklausomai nuo sezono ir nuo kitų kriterijų. Tačiau labai investuoti į pirmuosius batukus neverta, nes jie bus greitai išaugti, o ir labai retai naudojami.

Kas kiek laiko reikėtų pirkti batus augantiems vaikams?

Skaityti toliau

Kur vaikai žaidžia kompiuterinius žaidimus?

Taras žaidimų pasiūlymaiTokie žaidimai https://www.tarasgames.lt/xbox-one-zaidimai – tai kiekvieno vaiko, žaidimų fano svajonė. Tačiau vaikams kelią užkerta nuolatos žaisti kelios priežastys. Pirma, žaidimai dažnai yra mokami, o nepilnamečiai neturi tiek pinigų, kad galėtų nusipirkti kokius tik nori žaidimus.

Savo telefone

Vieta, kur nėra žaidžiami playstation 4 zaidimai – tai išmanusis telefonas. Telefone tenka žaisti tokius žaidimus, kokius paveža išmanusis įrenginys. Tačiau vaikai nuolatos žaidžia visokius žaidimukus telefonu ir jiems tai prilygsta natūraliam laiko praleidimo būdui. Žinoma, tėvams vertėtų bent kartais pasidomėti, kokius gi žaidimus vaikai žaidžia, ir, jeigu to reikia, šį procesą pakontroliuoti.

Bibliotekose

Labai dažnai vaikai žaidimus žaidžia tiesiog bibliotekose. Tai įdomus reiškinys, kadangi bibliotekos prasmė anksčiau buvo tiesiog vieta, kur galima skolintis knygas. Dabar bibliotekos turi nuolatos padaryti labai daug renginių, projektų, o taip pat bibliotekoms tenka ir vesti visokius informacinio raštingumo seminarus vyresniems žmonėms. Bibliotekos yra tarsi savotiškos kompiuterinės. Tai šiek tiek prieštarauja tikrajai bibliotekos prigimčiai, tačiau nelabai yra, kur kitur prijungti tas visas naujoves, kur pastatyti viešo naudojimo kompiuterius ir apmokyti visuomenę jais naudotis. Taigi, bibliotekose laiką dažnai leidžia vaikai, tačiau neretai ne prie knygos, o prie kompiuterių.

Kompiuteriu namuose (dažniausiai riboja tėvai)

Skaityti toliau

Kiek tarnauja vienas žieminių padangų komplektas?

Kelias žiemą

Foto: Shutterstock.com

Nuo gruodžio pirmosios kiekviena keleivinė transporto priemonė, dalyvaujanti kelių eisme ir neviršijanti 3,5 tonų svorio, privalo būti su žieminėmis padangomis. Jei žieminės padangos liko dar iš praėjusio sezono, verta jas apžiūrėti rūpestingiau ir išsiaiškinti, ar neatėjo laikas naujoms žieminėms padangoms. Toliau – apie požymius, liudijančius apie būtinybę keisti žiemines padangas, taip pat – bendros gairės apie tai, kiek žieminės padangos tarnauja ir kaip dažnai jas reikia keisti.

Kokie yra pagrindiniai reikalavimai žieminėms padangoms?

Žieminės padangos yra ypač svarbios siekiant užtikrinti automobilio stabilumą ir saugumą vairuojant, kai oro temperatūra yra žemesnė nei 7 laipsniai. Žieminės padangos atlieka nesuskaičiuojamą gausybę esminių funkcijų:

  • Stabilumas – žieminės padangos užtikrina gerą sukibimą su kelio paviršiaus danga bet kokiomis oro sąlygomis.
  • Saugumas ant ledo – žieminės padangos daug geriau užtikrina automobilio išsilaikymą ant kelio, jei paviršius padengtas ledu arba suplūktu sniegu.
  • Atsparumas drėgmei – žieminės padangos sukurtos taip, kad drėgmės perteklius pasišalintų per šonuose esančius gilius centrinius griovelius, o padangų paviršiui suteiktų kuo geresnį sukibimą su keliu.
  • Sukibimas ant apsnigto kelio – smulkus plokštelių raštas, kuriuo padengtas protektoriaus paviršius, suteikia geresnį ir saugesnį sukibimą su keliu, bei mažina slydimo tikimybę.
  • Šalčiui atspari gumos sudėtis – žieminės padangos pagamintos iš gumos, kuri šaltyje nepraranda savo savybių ir pernelyg nesukietėja. Būtent dėl šios priežasties su vasarinėmis padangomis žiemą važiuoti negalima, nes padangų gumos sudėtis šaltyje sukietėja, o važiuoti per ledą „plastikinėmis“ padangomis nėra nei saugu, nei malonu. Žieminės padangos sukurtos taip, kad šio efekto būtų galima išvengti – jos minkštos net tada, kai temperatūra būna žemiau nulio.
  • Žiemai pritaikytas protektoriaus raštas – atsižvelgiant į paskirtį, padangų protektoriaus raštai yra specialiai pritaikyti. Žieminių padangų protektoriaus raštas yra gilesnis ir sukurtas taip, kad pašalintų sniego sankaupas pačioje padangoje ir skatintų jų nukreipimą į šonus.
  • Žiemai pritaikyti diskai – prasidėjus šaltajam metų laikui, būtina pagalvoti ne tik apie padangas, bet ir apie jų diskus. Žiemai pritaikyti bus tokie diski, kurie yra poliruoti ir nudažyti mažiausiai tris kartus – tokiems diskams mažiau pakenks ant kelių barstoma druska. Taip pat žiemai pritaikyti bus tokie diskai, kurie neturi nereikalingų griovelių ir iškilimų, kad juose be reikalo nesikauptų druska, purvas arba sniegas.

Vaizdas iš paukščio skydžio

Foto: Shutterstock.com

Kaip žinoti, kada yra metas keisti žiemines padangas?

Nors žieminės padangos ir gaminamos iš tvirčiausios ir geriausios gumos, jos nėra amžinos. Jos tiek nusidėvi, tiek natūraliai pasensta. Norint jaustis saugiai, signalų, rodančių, kad atėjo metas keisti padangas, negalima ignoruoti.

Padangų amžius

Naujausi standartai numato, kad padangų galiojimo terminas yra 10 metų nuo pagaminimo datos. Pagaminimo datą galima rasti ant pačios padangos – joje turi būti nurodyta identifikacinių skaičių eilė, kurioje matyti pagaminimo metai ir mėnuo. Į tai svarbu atsižvelgti dėl dviejų priežasčių – pirmiausia – dėl saugumo. Gumos savybės laikui bėgant iš tikrųjų prastėja neatsižvelgiant į tai, kaip dažnai ar retai šios žieminės padangos anksčiau buvo naudotos. Kita priežastis – padangų amžius patikrinamas ir techninės apžiūros metu. Automobiliams su pernelyg senomis padangomis neleidžiama važinėti.

Protektoriaus gylis

Skaityti toliau