Vet klinika apie gyvūnų ženklinimą: ar viską žinote?

Elektroninis gyvūnų ženklinimas yra saugus, patogus ir atsakingas būdas rūpintis augintinio saugumu ir gerove. Tiesa, vet klinika pastebi, kad Lietuvoje gyvūno ženklinimas dar netapo įprastu reiškiniu, kas sukelia įvairių problemų, pvz., pasimetusiam gyvūnui kur kas sunkiau sugrįžti namo, ypač tuomet, jei augintinis neturi ir pakabuko su kontaktine šeimininkų informacija.

Kodėl gyvūną reikia ženklinti?

VeterinarijaNors gyvūnų ženklinimas kol kas nėra privaloma procedūra, veterinarai džiaugiasi, kad kiekvienais metais vis daugiau gyvūnų šeimininkų nusprendžia atvykti į kliniką, ženklinti ir registruoti turimus augintinius. Elektroninė gyvūno identifikacija svarbi ne tik tuomet, kai norime pasirūpinti mylimo augintinio saugumu, t. y. žinoti, kad pasiklydęs ir surastas augintinis bus patikrintas ir grąžintas namo, bet ir tuomet, jei su gyvūnu norime keliauti į užsienį. Šiuo atveju vien augintinio sveikatos pažymos neužteks. Nuo 2011 metų iš šalies iškeliaujantys naminiai gyvūnai, t. y. katės, šunys ar šeškai, turi būti paženklinti integriniu grandynu (vadinamuoju mikročipu). Asmuo su savimi privalo turėti ir gyvūno augintinio pasą, kurie yra išduodami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padaliniuose augintinį paženklinus ir paskiepijus.

Skaityti toliau

Klaidos, kurias žmonės daro įdėdami skelbimą

Šiais laikais internete ne viename puslapyje gali būti patogiai įdedami nemokami skelbimai įvairiais tikslais. Ieškant darbo, nuomojant būstą ar ieškantis būsto sau, perkant ar perduodant daiktus, ieškant tam tikrų paslaugų, parduodant auto ir pan. Skelbimų portalai yra tarsi skaitmeninis turgus, tačiau kaip ir turguje, portaluose verta nedaryti klaidų, kad prekyba klotųsi sėkmingiau. Kokias klaidas dažniausiai žmonės padaro, dėdami skelbimus?

Įdeda skelbimą ne į tą kategoriją

Langai jūsų būstuiKai dedami nemokami skelbimai internete, reikia labai akylai žiūrėti, į kurią kategoriją visgi tas skelbimas talpinamas. Pirmiausia, reikia peržiūrėti, kokios yra kategorijos ir įvertinti, kuriai geriausiai tiktų jūsų skelbimas. Tuomet toje kategorijoje susirasti subkategoriją, o iš šios gal ir dar vieną atšaką. Įsitikinsite, kad skalbimas yra savo vietoje, jeigu toje skiltyje, kaimynystėje, bus ir daugiau panašių nemokamų skelbimų. Suklysti galima, jeigu netyrinėjate skilčių. Pavyzdžiui, norite išnuomoti garažą ir įdedate skelbimą prie trumpalaikės gyvenamųjų patalpų nuomos. Ir tas, kas ieško garažo, ieško jo prie ilgalaikės patalpų, kurios nėra gyvenamos, nuomos. Tuomet niekada nepamato jūsų skelbimo. Jei skelbimą įkelsite ne į vietą, ne visada svetainės administratoriai tai pastebės, ir jo paskelbimas gali nueiti perniek.

Per didelė kaina

Skaityti toliau

Tranzuotojams dažnai sustoja fūros

Sunkvežimiai su tentuPramonėje tentiniai sunkvezimiai yra patogu, nes galima vežti keletą skirtingų krovinių ir nereikia jų grupuoti pagal eiliškumą. Patogu pakrauti ir iškrauti iš visų pusių. Tačiau kelionių autostopu mėgėjai dažnai turi visai kitokią patirtį apie važiuojančius ir kartais sustojančius automobilius.

Lietuvoje sunkvežimiai ir fūros stoja rečiau

Nors sunkvezimiu supirkimas Lietuvoje vis tiek dažnai būna kaip reiškinys, ir sunkvežimių bei fūrų mūsų šalyje pravažiuoja tikrai nemažai, tačiau būtent Lietuvoje kažkodėl fūros, sunkvežimiai, vilkikai stoja rečiau. „Kai tik tenka nutranzuoti Lietuvoje atstumą, visa kelionė ima strigti. Labai retai būna, kad sustotų žmogus, o kad fūra stotų – tai jau čia išvis neįmanoma“, – sako pasaulį autostopu išmaišiusi Indrė.

Ilgose kelionėse vairuotojams trūksta pokalbių

Tačiau štai Lenkijoj, Vokietijoje tentiniai sunkvezimiai dažnai sustoja. Visi, kas tranzuoja, žino, kad dažnai pasitaiko, jog fūristai ne tik paveža, bet dar ir pamaitina, o kartais ir pinigų duoda. „Viskas priklauso nuo to, kas už to vairo sėdi, ir koks pats žmogus esi. Jeigu moki gražiai papasakoti, ką čia veiki, kur važiuoji, jeigu susidraugauji, ir tų žmonių paklausai, tai ta kelionė gali būti labai tikrai gera“, – sako vienas tranzuotojas, kuriam taip pasisekę, kad net ir pinigų iš fūristų yra gavęs. „Draugai netikėjo, kai pasakiau. Bet taip tikrai buvo. Austrų fūristas, geras vyras, pavežė iki miesto, paklausė, kur nakvosiu, ar turiu pinigų, pasakiau, kad turiu 20 eurų, tai jis nusijuokė ir davė dar 50. Puiku, tikrai gavau geresnę nakvynę negu tikėjausi ir dar maistui užteko“, – pasakoja studentas, mėgstantis keliauti.

Pakeleivius paveža ir nemokamai, ir su sutartu mokesčiu

Skaityti toliau

Vestuvinis dovanų pakavimas – patarimai

Nors dovanas eilinėms šventėms supakuoti mokate, o pakavimo medžiagos Iepakojuma materiāli jums yra nesvetimas dalykas, ties pradedant pakuoti vestuvines dovanas, visgi stabtelite. Ar teisingai viską darote? Ar tikrai taip reikia pakuoti vestuvines dovanas, ar gerai vadovautis senais principais? Iš tiesų, vestuvės yra ypatingas laikas ir joms ruoštis galima kiek kitaip. Ir dovana šiai šventei gali būti kitokia, tad atitinkamai – išskirtinis ir pakavimo būdas.

Kokį popierių rinktis

Pakavimo sprendimaiSakykime, kad jūsų dovana bus ne maišelyje Maisiņi, o dėžutėje. Pastarąją norėsite supakuoti į popierių. Gal nupirkote kažką virtuvėje, gal patalynės komplektą, o gal kažką kito, kas tikrai galėtų būti be papildomos dovanų dėžės, o tiesiog apvyniota dovanų popieriumi. Verta pasvarstyti, koks tas popierius turi būti. Vestuvės – labai ypatinga šventė, ji turi savo simboliką. Balta spalva, be abejo, yra vestuvių spalva. Todėl pakuojant dovanas šiai šventei galima drąsiai rinktis baltą spalvą. Tai gali būti ir balta su mėlyna. Arba baltas popierius su gėlėmis, pageidautina, šviesiomis. Tokios dovanos atrodys nuostabiai ir jaunieji nekantraus, kada po šventės galės eiti namo ir prasiplėšti dovanas.

Apie prabangą

Skaityti toliau