10 populiariausių vytintų kumpių pasaulyje

Kumpiai, o ypač vytinti kumpiai, turi gana turtingą istoriją, kuri siekia jau ne vieną šimtmetį. Tai yra tarsi senojo žemyno pasididžiavimas – daugelis Europos šalių turi savo receptus pagaminti vytintam kumpiui ir kiekviena iš šalių juo labai didžiuojasi. Tikriausiai niekas nenustebs jei pasakysime, jog patys skaniausi ir populiariausi kumpiai atkeliauja iš pietų Europos – šiose varžybose tarpusavyje pastoviai varžosi Italija ir Ispanija. Tad kurie gi vytinti kumpiai yra pripažinti kaip patys populiariausi pasaulyje?

5. „Jabugo“

Vytinti kumpiaiIš Ispanijos kilę vytinti kumpiai, kurie savo pavadinimą gavo pagal regioną, kuriame jie gaminami. Gaminami jie išskirtinai tik iš Iberijos regiono juodosios kiaulės, dažniausiai iš sprandinės išpjovos. Būtent mėsa naudojama šiems vytintiems kumpiams ir yra specialaus skonio paslaptis – juodosios kiaulės metabolizmas yra iš tiesų unikalus, integruojantis priaugtus riebalus į raumenis. Akivaizdu, jog visa tai persiduoda ir į kumpio skonį.

4. „Dalmatinski pršut“

Vienintelis kroatiškas produktas šiame populiariausiųjų sąraše. Šis kumpis yra vytintas, rūkytas ir džiovintas, tad galite įsivaizduoti, kokį ypatingą skonį jis turi. Dažniausiai patiekiamas itin plonais griežinėliais, kartu su duona, sūriu ar net vaisiais, tokiais kaip melionas. Tiesa, kainuoja šis kumpis tikrai nemažai, tačiau tam yra logiškas paaiškinimas – „Dalmatinski pršut“ vytinti kumpiai prieš patekdami ant prekystalio turi būti rūkinami ir džiovinami mažiausiai 12 mėnesių.

3. „Presunto“

Šie vytinti kumpiai itin panašūs į ispaniškus bei itališkus. Nenuostabu, jog jie kilę iš Portugalijos, kuri yra glaudžiai susijusi su abejomis iš šių šalių. „Presunto“ vytinti kumpiai tęsia tradicijas užgimusias prieš šimtus metų, kuomet vytinant mėsą buvo ypač svarbu išsaugoti jos maistines savybes, skonį ir net mėsos tekstūrą. Šio kumpio užmazgos siejamos su rašytiniais šaltiniais pasirodžiusiais dar 300 metų prieš mūsų erą. Tiesa, tais laikais vytinimo procesas atrodė kiek kitaip ir reikalavo beprotiškai daug druskos.

2. „Prosciutto di Parma“

Nuo Romos imperijos laikų gaminami itališki vytinti kumpiai išlaikė laiko išbandymus ir yra itin mėgstami dėl nuostabaus skonio. Pagaminti tokį kumpį nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – tinka tik kelių veislių kiaulių, užaugintų viename iš dešimties šiaurinės ir centrinės Italijos regionų, kojos.

1. „Jamon Iberico“

Šie unikalūs vytinti kumpiai gimsta tiek Ispanijoje, tiek ir Portugalijoje. Mėsa paprastai būna tamsi (tamsiai raudona), su gana daug riebalų. Skonis saldus ir turintis sūrumo prieskonį.

Palikite atsiliepimą