Pasaulyje apstu įvairiausių degustacijų: nuo gyvačių vyno iki majonezo. Tačiau, kokios yra dažniausiai siūlomos degustacijos ir, kokias jų galima išmėginti mūsų šalyje?
Vyno degustacija
Pati populiariausia degustacija pasaulyje – vyno. Geriausiai šią pramoga praveda someljė arba vyno ekspertai, kurie žino visų siūlomų vynų istoriją, gamybos subtilybes, derinius. Turbūt esate pastebėję, jog vyno mėgėjai dažnai prieš ragaudami šį gėrimą taurėje išsuka jį laikydami taurę už kojelės. Teliūskavimas turi savo tikslą. Ragaudami vyną, taurę turime lengvai išsukti taip, kad teliūskuojantis gėrimas prikibtų prie stiklo sienelių. Taip vyno žinovai elgiasi siekdami nustatyti vyno stiprumą.
Tokios degustacijos Kaune dažnai organizuojamos K. Donelaičio gatvėje, kur Portugališko vyno ambasada rengia šios šalies gėrimo degustaciją jaukioje, nedidelėje erdvėje, dažniausiai 12 asmenų grupėje.
Alaus degustacija
Japonijoje galima išmėginti alaus ir pieno derinio degustaciją. Tačiau lietuviai labiausiai pripažįsta tiesiog alaus degustaciją, kurioje galima išragauti įvairių rūšių alaus. Čia dalyviai atvedami į platų alaus pasaulį, kur dažniausiai ragauja apie 10 alaus rūšių. Tokios degustacijos Vilniuje yra vedamos alaus žinovų, neretai aludarių, kurie kruopščiai pristato šio gėrimo degustavimo taisykles, ingredientus, papasakoja apie salyklus, apynius, mieles ir kt.
Sūrio degustacija
Sūrio degustacijas dažnai organizuoja „Sūrio džiazas“ bei „Sūris Džiugas“. Sūris – tai gaminys, turintis unikalią istoriją, todėl išties įdomu ją išgirsti iš profesionalų, dirbančių su jais. Sūris dažniausiai valgomas prie alaus arba vyno, todėl net ir prieš tai minėtose degustacijose, neretai teks paragauti įvairių sūrių. Neretai juokiamasi, kad sūrio degustacijos – lyg mažas vakarėlis, kuriame mėgaujamasi ir kokybišku vynu.
Šokolado degustacija
Šios degustacijos metu dalyviai ragauja įvairiausių rūšių, formų šokoladą ir skirtingus jo gaminius. Dažnai iš jos dalyviai išsineša ir savo pačių pagamintą šokoladinį gaminį. Būtent tokią degustaciją gali suorganizuoti saldainių fabrikas „Rūta“. Renginio metu ypatingas dėmesys skiriamas šokolado istorijai, kilmei, amatui.
Kavos degustacija
Tai penkta pagal populiarumą degustacija pasaulyje. Kava turi vieną kompleksiškiausių skonių maisto industrijoje, todėl net sudalyvavus kavos degustacijos dar turėsite daug ką pažinti ir sužinoti, nes viena degustacija – tik maža jos pasaulio dalelytė. Tokią degustaciją organizuoja „Crooked Nose & Coffee stories“. Renginys suteiks žinių norintiems surasti savo mėgiamą kavos skonį, o kartu bus malonus nuotykis akims, nosims ir mintims.